Choroby powodowane przez czynniki abiotyczne (informacje ogólne)
Słownik niezrozumiałych pojęć tutaj
Wprowadzenie
Większość chorób roślin uwzględnianych w kursie fitopatologii jest spowodowana przez czynniki biotyczne, takie jak wirusy, wiroidy, mikoplazmy, riketsje, bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby. Wiele innych chorób lub uszkodzeń pojawia się wskutek oddziaływania czynników abiotycznych, tj. na przykład pestycydów, składników pokarmowych, wody, światła i temperatury. Symptomy chorobowe wywoływane przez czynniki abiotyczne są często bardzo podobne do objawów spowodowanych przez sprawców biotycznych. Czyni to rozpoznanie sprawcy choroby procesem bardzo trudnym.
Cechy chorób nieinfekcyjnych:
Rozpoznanie sprawcy choroby abiotycznej może umożliwić zastosowanie zmodyfikowanych reguł Kocha. Są nimi:
1. |
Czynnik abiotyczny musi towarzyszyć chorobie wszystkich zbadanych roślin uszkodzonych. |
2. |
Czynnik abiotyczny musi być zastosowany względem roślin tego samego gatunku w tej samej koncentracji lub o tym samym natężeniu, jak w warunkach oryginalnych. |
3. |
Zastosowany czynnik musi wywołać te same objawy chorobowe na roślinach poddanych jego działaniu. |
W niniejszym przewodniku są scharakteryzowane:
Choroby powodowane niedoborem makro- i mikroelementów
Choroby powodowane niedoborem światła
Choroby powodowane niedoborem lub nadmiarem wody
Choroby powodowane niewłaściwym stosowaniem herbicydów
Choroby powodowane oddziaływaniem zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperatury
Choroby powodowane zanieczyszczeniami środowiska
Choroby powodowane zasoleniem gleby